Splošni pogoji


SPLOŠNI POGOJI

Pogoji poslovanja

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine maraton-sport.si so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Zvop-1) ter priporočili GZS in mednarodnimi kodeksi za e-poslovanje.

maraton-sport.si je spletna trgovina in ponudnik storitev e-poslovanja, ki jo upravlja podjetje APACHE d.o.o. (v nadaljevanju ponudnik). Ponudnik je odgovoren za vso vsebino, oglaševanje in cene na spletni strani ter obdelavo naročil znotraj Slovenije. Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine maraton-sport.si, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

Dostopnost informacij (povzetek zakonodaje)

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije: 

 • identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),

 • kontaktne naslove, ki omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),  

 • bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),   

 • dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletni strani naj bi bil dostopen v razumljivem roku),   

 • pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),  

 • vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano ali že vsebujejo davke in stroške prevoza,

 • način plačila in dostave,    

 • časovno veljavnost ponudbe,   

 • rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca vračilo izdelka,

 • pojasnjen mora biti postopek ob pritožbi, vključno z vsemi kontaktnimi podatki.

Ponudba artiklov

Zaradi narave poslovanja preko interneta se ponudba trgovine maraton-sport.si ažurira in spreminja pogosto in hitro. Navedena cena velja za nakup preko interneta v primeru takojšnjega 100% plačila z gotovino (po povzetju) ali plačilo predračuna z nakazilom na TRR.

Načini plačila

 • z gotovino ob prevzemu  

 • preko nakazila na TRR 

 • s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Visa)    

 • Paypal in Stripe

Ponudnik izda račun na trajnem mediju, z razčlenjenimi stroški in obvestilom kupcu, kako odstopiti od nakupa in izdelke vrniti, če je to potrebno in mogoče.

Kupoprodajna pogodba (naročilo) je v elektronski obliki shranjena na strežniku ponudnika in kupcu dostopna v vsakem trenutku v njegovem uporabniškem profilu.

Cene

Cena velja za vse uporabnike spletne trgovine maraton-sport.si. Vse cene vsebujejo DDV, razen če je izrecno napisano drugače. Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti. Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji. V primeru, da se cena artikla tekom obdelave naročila spremeni, bo ponudnik kupca o tem obvestil. Ponudnik bo po svojih najboljših močeh skušal v vsakem primeru kupcu zagotoviti nižjo ceno oz. ponuditi ustrezno rešitev, ki bo šla v obojestransko zadovoljstvo. Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo (kupec prejme elektronsko sporočilo o statusu Naročilo potrjeno). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za ponudnika, kot za kupca.

Račun

Za naročila na naslove v Republiki Sloveniji odpošilja in izdaja račune podjetje APACHE d.o.o., ki je davčni zavezanec s številko in plačuje davek na dodano vrednost v Republiki Sloveniji. 

Postopek nakupa

1. Naročilo potrjeno

Po preteku dveh ur od sprejema naročila v čakalno vrsto, vendar največ v 48 urah, ponudnik naročilo pregleda in začne z obdelavo naročila (preveri dobavljivost in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne). Ponudnik si pridržuje pravico, da po potrebi pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko. Ob zaključenem nakupu, ponudnik obvesti kupca po elektronski pošti o predvidenem roku dostave in kupcu še dodatno posreduje obvezne informacije o kupljenem izdelku v slovenskem jeziku (14. člen uredbe 1169/2011). Pogodba o nakupu naročenih artiklov je na tej stopnji sklenjena.

2. Blago odposlano

Ponudnik v obljubljenem roku blago zapakira, odpošlje in o tem po elektronski pošti ali telefonu obvesti kupca. Ponudnik v omenjenem elektronskem sporočilu pouči kupca tudi o politiki vračanja blaga, kako postopa v primeru zamude pri dostavi in v primeru pritožbe.

Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga

Potrošnik ima pravico, da brez navedbe razlogov v 14 dneh odstopi od te pogodbe. Odstopni rok poteče v 14 dneh od dne, ko potrošnik pridobi fizično posest na prvem kosu blaga (paketom) ali jo pridobi namesto potrošnika tretja oseba, ki ni prevoznik in jo v ta namen določi potrošnik. Za uveljavitev pravice do odstopa mora potrošnik z nedvoumno izjavo obvestiti podjetje o svoji odločitvi o odstopu od te pogodbe, v tem primeru mora obvestiti podjetje APACHE d.o.o.. V ta namen lahko potrošnik neobvezno uporabi priloženi vzorčni odstopni obrazec (obrazec). Da bi se rok za odstop od pogodbe upošteval, zadošča, da je obvestilo v zvezi z uveljavljanjem pravice potrošnika do odstopa od pogodbe poslano pred iztekom odstopnega roka od te pogodbe.

Učinki odstopa od pogodbe:
Če potrošnik odstopi od te pogodbe, mu podjetje brez nepotrebnega odlašanja in v vsakem primeru najpozneje v 14 dneh od dneva prejetja obvestila o odstopu od te pogodbe povrne vsa prejeta plačila, vključno s stroški dostave (razen dodatnih stroškov zaradi izbire vrste dostave, ki ni cenovno najugodnejša ponujena standardna oblika dostave s strani podjetja). Neposredne stroške vračila blaga nosi potrošnik.

Podjetje lahko zadrži plačilo, dokler ne prejme vrnjenega blaga ali dokler potrošnik ne pošlje dokaza, da je blago poslal nazaj, odvisno od tega, kateri dogodek se zgodi prej. Blago mora biti vrnjeno nepoškodovano in v nespremenjeni količini in v originalni embalaži.

Tako povračilo podjetje izvede z enakim plačilnim sredstvom, kakor je bilo uporabljeno pri izvedbi prvotne transakcije, razen če je izrecno dogovorjeno drugače; v nobenem primeru pa zaradi tega povračila potrošnik ne nosi nikakršnih stroškov.

V primeru, da je vrnjeno blago poškodovano in v spremenjeni količini (ni originalno zapakirano) vračilo ni mogoče.

Dostava

Ponudnik mora blago oziroma storitev dostaviti v obljubljenem času, ki pa je posredno odvisen od vršilca dostave. Dostavo paketov opravlja dostavna služba GLS. Predvideni rok dostave znaša 1 do 3 dni, včasih zaradi posebnih okoliščin lahko tudi dlje. V primeru, da paketa ne prejmete v 7 delovnih dneh, to sporočite.

Pravica do zasebnosti

Ponudnik se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov. Ti bodo uporabljeni izključno za pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov, lastne raziskave in analize in ostalo potrebno komunikacijo. Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani tretji osebi.

Komunikacija

Z uporabnikom sme ponudnik stopiti v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje.

Reklamna elektronska sporočila morajo vsebovati naslednje sestavine:

- jasno in nedvoumno morajo biti označena kot reklamna sporočila,

- pošiljatelj mora biti jasno razviden,

- različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, morajo biti označene kot takšne; prav tako morajo biti jasno določeni pogoji udeležbe v njih,

- željo uporabnika, da ne prejemajo reklamnih sporočil, je potrebno spoštovati.

Varstvo otrok

Oglasna sporočila morajo biti jasno razvidna (upoštevajoč starost) in morajo biti jasno ločena od iger in tekmovanj. Vsaka komunikacija, namenjena otrokom, mora biti primerna njihovi starosti in ne sme izkoriščati zaupljivosti otrok, pomanjkanja izkušenj ali občutka lojalnosti. Ponudnik ne sme sprejeti naročila od nekoga, za katerega ve ali sumi, da je otrok, ne da bi zato imel izrecno dovoljenje njegovih staršev ali skrbnikov. Ponudnik brez izrecnega dovoljenja njegovih staršev ali skrbnikov ne sme sprejemati kakršnihkoli osebnih podatkov, ki zadevajo otroke. Prav tako ponudnik tretji osebi ne sme izdajati podatkov, sprejetih od otrok, izjema so starši oziroma skrbniki. Ponudnik ne sme ponujati prostega dostopa do izdelkov ali storitev, ki so škodljive za otroke.

Odveza odgovornosti

Ponudnik se po svojih najboljših možnostih trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih spletnih straneh. Kljub temu pa se lahko lastnosti artiklov, njihova dobavljivost in cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil preklic naročila ali zamenjavo naročenega artikla. Ponudnik ne odgovarja za vsebino mnenj o artiklih, ki jih napišejo obiskovalci. Ponudnik mnenja pred objavo pregleda in zavrne tista, ki vsebujejo očitne neresnice, so zavajajoča ali žaljiva. Ponudnik ne odgovarja za informacije v mnenjih in se odvezuje kakršnekoli odgovornosti, ki izvira iz informacij v mnenjih. Vse fotografije izdelkov so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelka. 

Izvensodno reševanje sporov

Skladno z zakonskimi normativi APACHE d.o.o., ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Za reševanje sporov imate povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom na elektronski povezavi:

https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=SL

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov.  Ponudnik je dolžan vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb. Kupec se lahko v primeru težav obrne na ponudnika telefonsko ali preko elektronske pošte. Postopek za oddajo pritožb je možen preko elektronske pošte info@maraton-sport.si ali pisno na naslov podjetja. Ponudnik bo v petih delovnih dneh potrdil, da je prejel pritožbo in sporočil kupcu potek nadaljnje obravnave postopka. Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno. Želimo vam prijetno nakupovanje!

Izjava glede prehranskih in zdravstvenih trditev pri opisu izdelkov

Vse informacije na spletni strani www.maraton-sport.si so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, saj niso priznana s strani zdravstvenih avtoritet.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v tej spletni trgovini niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi in slikovna gradiva posameznega izdelka so informativne narave in nekatere niso bile potrjene s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, se pred kombiniranjem le teh s športno prehrano in dodatki posvetujete s svojim zdravnikom.

POGOSTA VPRAŠANJA

Postopek naročila

Ali mi lahko svetujete pri izbiri blaga?

Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri športne prehrane, ki jo ponujamo na našem spletnem mestu. Vse, kar morate storiti, je da se obrnete na naš e-mail naslov info@maraton-sport.si. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja. Veliko informacij o izdelkih boste našli na tudi našem blogu.

Ali se moram pri nakupu blaga registrirati?

Ni treba, dovolj je, če izpolnite obrazec za naročilo. Vendar ima registrirani račun svoje prednosti, saj lahko spremljate stanje vašega naročila in pridobite druge ugodnosti našega programa zvestobe.

Ali je moje naročilo v redu, če nisem prejel/-a potrditvenega e-poštnega sporočila?

Ko ustvarite svoje naročilo, boste prejeli e-poštno sporočilo, ki potrjuje vaše naročilo. Če takšnega e-poštnega sporočila niste prejeli, poskusite preveriti mapo SPAM v svojem e-poštnem nabiralniku. Če potrdila o prejemu naročila ni niti tam, je morda prišlo do napake. V tem primeru se, prosimo, obrnite na našo podporo strankam po e-pošti na info@maraton-sport.si.

 

Kako lahko plačam naročilo?

Možno je plačilo naročila po povzetju ali preko spleta in sicer z bančno kartico, preko Paypala ali transakcijskega računa. Zaradi ohranjanja vašega zdravja in zdravja dostavljavcev odsvetujemo plačilo po povzetju. 

Kje lahko najdem status svojega naročila?

Svoje naročilo lahko spremljate tako, da se prijavite v svoj račun na spletnem mestu maraton-sport.si. Če nimate ustvarjenega računa, se lahko obrnete na našo podporo strankam, ki vam bo posredovala informacije o vašem naročilu.

Dostava

V kolikšnem času bom prejel naročene izdelke?

Pakete odpremimo v 24 urah po oddaji naročila. Naši pogodbeni prevozniki jamčijo za dostavo vašega naročila naslednji dan. Vendar vam ne moremo zagotoviti pošiljanja v 24 urah med prazniki ali velikimi razprodajami. Pakete odpremimo takoj, ko je to mogoče in nato je v odgovornosti prevoznega podjetja, kdaj bo paket med prazniki ali zaradi zasedenosti, dostavljen. Naše pakete dostavljamo preko GLS dostavljalske službe. Dostavljavci se trudijo dostaviti v najkrajšem možnem roku, glede na to da je trenutno povečano nakupovanje preko spleta se lahko zgodi, da traja kakšen dan več, da dostavijo paket.

Reklamacija in vračilo blaga

V mojem naročilu je poškodovan izdelek/ izdelek manjka ali se v njem nahaja izdelek, ki ga nisem naročil/-a. Kaj naj naredim?

Če imate kakršnekoli težave z naročilom (poškodovano blago, manjkajoči izdelek, poslano napačno blago), ne oklevajte in se čim prej obrnite na našo službo za pomoč strankam. Pošljite nam svojo zahtevo na info@maraton-sport.si s priloženimi fotografijami paketa in njegove vsebine. Vašo prošnjo bomo obdelali ob delavnikih, in sicer v nekaj urah.

OBRAZEC ZA VRAČILO BLAGA

Kupljeno blago želim vrniti. Kako naj postopam?

Če želite izdelek vrniti, ga lahko vrnete nepoškodovanega v roku 30 koledarskih dni. Pošljite nam ga na naslov: APACHE d.o.o., Kočevarjeva ul. 1, 8000 Novo mesto. V vsebino paketa vstavite ta obrazec. Po prejetju paketa bomo izvedli denarno povračilo.

Želim reklamirati kupljeno blago. Kako naj postopam?

Če želite iz kakršnegakoli razloga reklamirati izdelek, ga pošljite na: APACHE d.o.o., Kočevarjeva ul. 1, 8000 Novo mesto . Prosimo, v paket vstavite ta obrazec. Preverite, ali so vsi podatki v obrazcu pravilno vneseni. Po prejetju paketa bomo izvedli reklamacijo in blago vam bomo zamenjali ali vam vrnili denar. Več informacij o možnostih in načinih reklamacije boste našli na strani reklamacijski postopek.

Ali lahko pri reklamaciji/zamenjavi blaga vrnem samo del naročila?

Seveda. Če ste v enem naročilu naročili več predmetov, lahko mirno reklamirate ali vrnete samo tisto, kar vam ne ustreza.

Blago sem naročil/-a, vendar mi ni bilo dostavljeno. Kako naj postopam?

Če svojega naročila niste prejeli v roku 3 dni od naročila le tega, se, prosimo, obrnite na nas in nam pišite na info@maraton-sport.si.

O PIŠKOTKIH

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke z informacijami, ki se začasno shranijo na vaš računalnik ob obisku spletne strani. Tako vas spletna stran prepozna, si z njim zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne trgovine. Brskanje po naši spletni strani/trgovini je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.

Piškotki so sestavni del sodobnih spletnih strani in sami po sebi niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Piškotki upravljavcu spletne strani ne dajejo dostopa do računalnika in podatki, ki se zberejo na tak način preko piškotkov, ne vključujejo osebnih podatkov. Za potrebe naše spletne strani/trgovine uporabljamo SEJNE PIŠKOTKE. Ti so nujni za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin ter poskrbijo za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotki se izbrišejo, ko uporabnik odide s spletne strani.

Vrste piškotkov

Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

 • začasni ali sejni piškotki,

 • trajni ali shranjeni piškotki,

 • lastni piškotki,

 • drugi piškotki.

Vsaka vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca obravnava drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in predvsem nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le-teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

Kako upravljati s piškotki?

Večina spletnih brskalnikov omogoča, da nastavite vaše piškotke. Piškotke lahko zavrnete ali jih sprejmete s funkcijo, ki je že vgrajena v spletne brskalnike. Če piškotke zavrnete, lahko še naprej uporabljate našo spletno stran, vendar morda določene podstrani ne bodo pravilno delovale.

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši strani/trgovini maraton-sport.si:

 •  Ime: PHPSESSID Namen: za vzpostavitev uporabniške seje in delovanja piškotkov

 • Ime: sellang Namen: Identifikacija geografske lokacije uporabnika in prijava

 • Ime: lsshopuserid Namen: Prijava in identifikacija uporabnika

 • Ime: cookie_directive Name: Preverjanje potrditve piškotkov